Početkom 2021. godine uspešno smo uveli novi projekat u Atlantic Grupu – Digitalizaciju otpreme, čija je ključna komponenta mobilna aplikacija SkyTrack Otpremnik, koju putem tableta koriste radnici u skladištu. Uz pomoć ove aplikacije i pozadinskih serverskih modula omogućen je brz i jednostavan proces kontrole i korekcije utovara robe, zaduženja paleta pre polaska kamiona na put, potpisivanje digitalnog tovarnog lista koji stiže na već postojeći tablet uređaj vozača i e-mail adresu prevoznika, praćenje realizacije dostave u realnom vremenu te digitalna rekapitulacija zatečene robe u tovarnom prostoru kod povratka vozila u skladište.

Tim povodom razgovarali smo sa Igorom Stojkovićem, voditeljem transporta u Atlantic Grupa, kako bi ispitali njihovo zadovoljstvo sistemom i saznali kako se njihovo poslovanje promenilo od kad koriste SkyTrack rešenja.

Kada i zašto se pojavila potreba za digitalizacijom otpreme?

Potreba se pojavila nakon implementacije Digital Shipment-a (Digitalizacije dostave) kada smo shvatili da smo digitalizovali celo tržište Srbije, tačnije preko 10 000 naših kupaca – pa se postavilo pitanje zašto se ne bi i interno digitalizovali. Sagledali smo trenutni način rada i benefite digitalizacije, te smo jako brzo odlučili da bi bilo korisno da idemo u tom smeru. Osnovni motivi su nam bili manje administrativnog dela, unapređenje procesa te transparentnija i brža pretraga.

Koliko izazovno Vam je bilo prebacivanje na naš sistem i kako su se Vaši zaposleni prilagodili na novi način rada?

Velike izazove nismo imali jer smo imali iskustva s već postavljenim interface-ima, tako da je postavljanje sistema bilo dosta jednostavno. Kao izazov bi možda istakao razumevanje i posledice „brzog click-a“, te što on može izazvati u sistemu. Kada smo sproveli edukacije i predstavili novi način rada, izazova je bilo sve manje.

Jako brzo smo u rad pustili sve distributivne centre, sa kratkim nadgledanjem sistema. Neslužbeni stav kolega koji direktno rade unutar mobilnog otpremnika je da je uveliko ubrzalo i pojednostavilo procese, te da digitalizacija ne treba nužno biti komplikovana. Software je jednostavan i „user-friendly“. Mogućnost ljudske greške naravno postoji, ali na tome se treba raditi i za to nije postojao otpor. Vjerujem da se svako ko je jednom započeo rad digitalnog zaduživanja ili razduživanja ne bi vratio na stari način rada.

Istaknite tri (ili više) karakteristike koje su se poboljšale od kad ste uveli digitalizaciju otpreme.

Za početak bih istakao uštedu na administrativnim poslovima, arhiviranju i pretrazi papirnih dokumenata. Digitalizacija omogućuje rad na drugim procesima, tačnije smanjuje takozvane „kradljivce vremena“ i ostavlja mogućnost za kreativniji rad i unapređenje.

Druga stvar koju bih istakao je lakši tok podataka. Postoji tok kretanja dokumenata sa svim preduslovima koji se moraju ispuniti i oni su jasno vidljivi u aplikaciji. Nema preskakanja koraka ili „propusta“ koji bi mogli dovesti do nepoštovanja propisanih procedura.

Kao treću karakteristiku, i nama jednu od najvažnijih, istakao bih transparentnost koju nam je digitalizacija otpreme omogućila. Zna se tačno ko je, šta i kako napravio u slučaju da dođe do bilo kakvih nepodudarnosti. To nam jako pomaže prilikom isključenja anomalija, a samim tim se skraćuje i vreme izgubljeno na analizu.

Posljednja karakteristika koju mislim da je važno pomenuti je to da SkyTrack sistem otvara bezbroj mogućnosti za dalja unapređenja i nadogradnju, budući da prikazuje bitne podatke na jednom mestu (što sa papirnim dokumentima nikako nije bilo moguće).