Svako uspešno poslovanje zahteva dodatna ulaganja koja podižu kvalitet i poboljšavaju poziciju kompanije na tržištu. Iz tog razloga, iskusni menadžeri često odluče da ulože u svoj posao i svoje ljude kako bi podstakli novi razvoj i stvorili novu vrednost. Međutim, problem nastaje kada je ROI (Return on Investment) nemoguće izmeriti zbog nepotpunih ili neodređenih podataka. Upravo to se dešava menadžerima logističkih i transportnih preduzeća kada ulažu u obrazovanje svojih vozača, gde nije moguće proceniti isplativost investicije.

Na tržištu postoji mnogo rešenja pod nazivom ECO vožnje, ali se većina njih zasniva na statističkim podacima iz kojih je nemoguće brzo i lako izvući zaključke o kvalitetu i nivou znanja svakog pojedinog vozača. Zato je Artronic, IT kompanija sa dugogodišnjim iskustvom u digitalizaciji logističkih rešenja, odlučila da razvije sistem koji menadžmentu daje uvid u način na koji vozači voze, obezbeđuje kvalitetnu obuku, ocenjuje rezultate obuke i na kraju prati i obezbeđuje primenu stečenih veština.

SkyTrack ECO Drive jedinstveno je rešenje na tržištu. Reč je o sistemu koji ne koristi statističke podatke, već kontinuirano beleži podatke u samom vozilu, utvrđuje uzročno-posledične sekvence, prati akcije i reakcije vozača i sve podatke šalje serveru na analizu. Na ovaj su način uticaj okoline, opterećenje vozila, teren, saobraćaj i tip vozila isključeni iz procene kvaliteta vožnje – što SkyTrack ECO ocenu čini rezultatom analize same kvalitete vožnje. Važno je napomenuti da se ocena sastoji od jednog broja, koji se dobija analizom četiri različite komponente vožnje, što omogućava korisniku da lako i brzo uporedi vozače, ali i da svaki vozač može dodatno da radi na određenoj komponenti u kojoj se ukaže mesto za napredak.

Obuka vozača sastoji se od tri dela sa individualnim pristupom. Prvi segment je probna vožnja gde instruktor uz pomoć SkyTrack Instructor seta beleži stil vožnje i navike vozača. Zatim sledi teorijska obuka sa smernicama izvedenim iz detalja snimanja probne vožnje. Na kraju, vozač završava finalnu vožnju uz sugestije i nadzor profesionalnog instruktora. Nakon obuke, menadžment dobija kompletan izveštaj sa rezultatima svakog vozača, gde su vidljiva poboljšanja u vožnji i ušteda. Izveštaji su automatski i mogu biti pojedinačni, za svakog vozača, ili zajednički za celu flotu ili sektor. Nadzor nad celokupnim voznim parkom obezbeđuje zaštitu investicije kroz sistem praćenja vožnje, kvalitetnog izveštavanja i rangiranja vozača.

Najbolja demonstracija kvalitete SkyTrack ECO Drive sistema svakako su rezultati postignuti nakon njegove upotrebe. Nakon implementacije SkyTrack ECO Drive treninga, 95% vozača je pokazalo izuzetna poboljšanja u efikasnosti vožnje – potrošnja goriva je smanjena za 20%, troškovi održavanja su smanjeni za 5% i nivo zagađenja CO2 je smanjen za 20% .